Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. To składnik wielu dań kuchni polskiej i nie tylko. Można spożywać ją zarówno świeżą, jak i gotowaną oraz kiszoną.
Jest nie tylko niedroga, ale stanowi także cenne źródło witamin i mikroelementów. Jej regularne spożywanie to zatem dobry i naturalny sposób na zachowanie zdrowia oraz zwiększenie odporności naszego organizmu.
Kapusta jest powszechnie znanym w Polsce warzywem, bardzo często goszczącym na naszych stołach w różnych postaciach. Jest to tani składnik wielu potraw, jednak nie to stanowi jej największą zaletę. Kapusta jest bowiem bogatym źródłem cennych składników odżywczych oraz antyoksydantów. Przede wszystkim posiada w swoim składzie wiele witamin. Już 25 dag świeżej kapusty zawiera w sobie zalecaną dzienną dawkę witaminy C. Co ważne, jest ona łatwo przyswajalna przez organizm człowieka.
W zewnętrznych liściach kapusty znajdują się natomiast witaminy z grupy B oraz witamina A. Warzywo to zawiera w sobie również witaminę K, która przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów krwi oraz zapobiega uszkodzeniom nerwów, wspierając proces wytwarzania pokrywających je sfingolipidów.
W kapuście odnajdziemy również składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo oraz potas. Jest ona bogata również w fitochemikalia, które w połączeniu z antyoksydantami i witaminą C korzystnie wpływają na odporność organizmu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i toksynami. Zarówno fitochemikalia, jak i obecne w kapuście glukozynolany oraz sulforafan są pomocne w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym, ograniczając oddziaływanie czynników kancerogennych. Warto wiedzieć, że kapusta nie zawiera cholesterolu.
W jej liściach znajduje się również błonnik, który korzystnie wpływa na proces trawienia, a także wspiera proces oczyszczania naczyń krwionośnych. Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, mimo iż wywołuje uczucie sytości, za które odpowiada wspomniany powyżej błonnik. Jest więc jak najbardziej wskazana podczas odchudzania.
Kapusta to też doskonałe warzywo dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bogata w kwas foliowy, zapobiegający występowaniu defektów neurologicznych u dziecka. Kapusta ma jeszcze jedno cenne zastosowanie. Jej liście można bowiem wykorzystać w leczeniu stanów zapalnych związanych z owrzodzeniem, ranami czy stłuczeniami. Pomagają one wyeliminować ze skóry szkodliwe bakterie.
Kapusta jest więc warzywem posiadającym wiele cennych składników odżywczych. Warto jednak dowiedzieć się więcej o sposobach jej przygotowywania, bowiem wpływają one na to, czy zachowa ona swoje właściwości. Szczególnie łatwo utracić witaminę C, która szybko ulega utlenieniu.
Kapustę można spożywać zarówno na surowo, jak i gotowaną oraz kiszoną. Można również przyrządzać ja na parze, dzięki czemu zyskuje ona silniejsze właściwości obniżające cholesterol. Oczywiście najwięcej właściwości odżywczych dostarczy kapusta jedzona na surowo. Dlatego warto przyrządzać na jej bazie surówki i sałatki, jak również można potraktować ją jako dodatek do świeżych soków oraz koktajli.
Częstym błędem popełnianym w kuchni jest pozbywanie się głąba.Tymczasem to właśnie on jest najcenniejszym źródłem zarówno witaminy C, jak i składników mineralnych. Można go zetrzeć na tarce i wykorzystać jako składnik surówki.
Aby natomiast zachować wartości odżywcze kapusty gotowanej, należy pokroić ją odpowiednio wcześniej, czyli co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem obróbki termicznej. W tym czasie uwolni się bowiem enzym o nazwie mirozynaza, na bazie którego wytwarza się sulforafan. Ważne jest też, aby nie solić poszatkowanej wcześniej kapusty, ani nie odsączać soku. W ten sposób pozbawia się ją witaminy C. Aby zachować wartości odżywcze, pokrojoną kapustę dobrze jest skropić olejem, najlepiej lnianym.
Zdjęcie główne: A. Milne/Unsplash.com