Artykuł sponsorowany
Czy dobra kawa to wyłącznie ta z ekspresu? Absolutnie nie! Możesz cieszyć się doskonałym smakiem i wyjątkowym zapachem nawet, gdy przyrządzisz ją samodzielnie lub korzystając z innych urządzeń. Oto alternatywne sposoby parzenia kawy ziarnistej!
Picie kawy to codzienny rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Często pojawia się jednak pytanie – jak właściwie zaparzyć kawę ziarnistą, szczególnie bez ekspresu? Nie jest to skomplikowany proces, a jej niepowtarzalny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Pierwsze, o co należy zadbać, to dobrej jakości produkt. Kawę ziarnistą bez problemu możesz znaleźć w sieci. Na początku koniecznie wybierz jednak swoją ulubiony sklep z kawą. Dodatkowo z pewnością niezbędny będzie też solidny młynek, więc jeśli go jeszcze nie posiadasz, powinieneś pomyśleć o jego zakupie!
Jeśli wiesz już, która kawa ziarnista jest dla Ciebie idealna, z pewnością chcesz dowiedzieć się ją zaparzyć! Spieszymy z odpowiedzią!
Wiele osób rozkoszuje się smakiem kawy po turecku. Czas jej parzenie jest odrobinę dłuższy niż kliknięcie przycisku na ekspresie, ale z pewnością docenisz efekt końcowy całego procesu. Wyposaż się w niewielkie naczynko, którego nie zniszczy ogień z kuchenki gazowej. Dolej do niego odrobinę zimnej wody i wsyp świeżą kawę (ziarna nie muszą być porządnie zmielone, więc w razie potrzeby skorzystaj z młynka). Podgrzewaj mieszankę, aż do momentu, gdy pojawi się charakterystyczna pianka. Pamiętaj jednak, by nie doprowadzić do wrzenia! Zdejmij naczynie, a następnie ponownie odłóż na palnik. Powtórz cały proces trzykrotnie. Gdy fusy opadną, możesz rozkoszować się smakiem przyrządzonego napoju!
Istnieje spora grupa kawoszy, która utrzymuje, że to właśnie z kawiarki ten napój smakuje najlepiej. Niewielkie urządzenie wykorzystuje ciśnienie, które przygotowuje intensywne i smaczne espresso. Jesteśmy przekonani, że docenisz jego niepowtarzalny aromat! Co ważne, w tym przypadku kawa wyróżnia się specyficzną “goryczką”. Kafetierki wyglądają niezwykle uroczo! Jeśli dopiero zastanawiasz się nad jej zakupem, zwróć uwagę na to, czy dany model przystosowany jest do standardowej kuchni gazowej, czy płyty indukcyjnej!
French press to szklane lub metalowe naczynie z tłoczkiem w środku. Na jego końcu znajduje się sitko oddzielające fusy od naparu. To urządzenie możesz z pewnością wykorzystać, by zaparzyć kawę ziarnistą. Tak jak w przypadku innych metod, najpierw musisz jednak ją zmielić. Zaletą French press jest to, że przygotowanie ulubionego napoju zajmuje niewiele czasu i jest stosunkowo łatwym zadaniem!
Jak to działa? Wsyp do cylindrycznego dzbanuszka swoją ulubioną kawę, a następnie odczekaj około trzy minuty. Nałóż pokrywkę dzbanka i dociśnij jednostajnym ruchem tłok! Oto cała filozofia, kawa gotowa!
Fot.: Vladimir Proskurovskiy/unsplash.com