Sezon na śliwkę. 5 przepisów ze śliwkami w roli głównej
Slow food
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sezon na śliwkę. 5 przepisów ze śliwkami w roli głównej

Śliwki to bardzo uniwersalny owoc – można ją zjeść na surowo, zrobić kompot, powidła, obiad na słodko lub na słono. Dzielimy się sprawdzonymi i pysznymi przepisami ze śliwkami w roli głównej.

Sezon na śliwki trwa relatywnie długo – rozpoczyna się wraz z końcem lipca i trwa aż do października. Owoce nie są drogie, a ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne. Co więcej, śliwki są bardzo zdrowe: świetnie działają na układ trawienny, regulując jego pracę i przeciwdziałając zaparciom; zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E. Dodatkowym atutem jest niska kaloryczność – w 100 gramach znajduje się niecałe 50 kcal.

Ciasto ze śliwkami

  1. Przygotować okrągłą formę o średnicy 23 cm – dół wyłożyć papierem, a obręcz posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C. 
  2. W kolejnym kroku należy przygotować śliwki. Niecały kilogram owoców poprzecinać na połówki i wydrylować. 
  3. Owoce odłożyć na bok i zabrać się za przygotowanie składników na ciasto. Do jego wykonania potrzebne są: 200 g miękkiego masła, 250 g mąki pszennej przesianej przez sito, 200 g cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka rozmiar M. 
  4. Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie (nie przerywając miksowania) dodajemy po jednym jajku. 
  5. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę najlepiej dodać w 3-4 partiach. 
  6. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do blaszki, a na wierzchu układamy śliwki. Ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 60 min.

Powidła śliwkowe

  1. Przygotować 2 kg mocno dojrzałych śliwek, 200 g cukru, opcjonalnie ulubione przyprawy korzenne. 
  2. Owoce umyć, wydrylować i zasypać cukrem. Zostawić na 20 min, aby puściły sok. 
  3. Całość przełożyć do garnka i smażyć, aż śliwki się rozpadną, a powidła będą mieć odpowiadającą nam konsystencję. Pod koniec smażenia dodać przyprawy.

Owsianka ze śliwkami

Owsianka ze śliwkami to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie, dodające energii na cały dzień. 

  1. 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych włożyć do garnka i zalać połową szklanki wybranego płynu – wodą, mlekiem lub mlekiem roślinnym. 
  2. Całość doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, następnie odstawić z ognia. 
  3. Do przestudzonej masy dodać 2 łyżeczki chia lub siemienia lnianego oraz miód lub ksylitol do smaku. 
  4. Śliwki możemy dodać w postaci surowej – pokrojone w kostkę – lub jako domowe powidła.

Knedle ze śliwkami

Knedle to przepyszny, sezonowy obiad na słodko. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne. 

  1. Do przygotowania knedli potrzebne będą: 1 kg ziemniaków, 1 jajo, 100 g mąki, szczypta soli, 250 g śliwek, opcjonalnie cynamon. 
  2. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystudzenia. 
  3. Do ziemniaków dodać mąkę, sól, jajo i wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby dodać mąki. 
  4. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek. 
  5. Połówki owoców oprószyć cynamonem. 
  6. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, następnie spłaszczać. Na środek kłaść połówkę śliwki i zamknąć owoc w cieście.
  7. Knedle gotować ok. 5 minut w dużej ilości osolonej wody. Podawać z roztopionym masłem, cukrem i prażoną bułką tartą.

Schab ze śliwką

  1. Kilogramowy kawałek schabu bez kości umyć, oczyścić z błonek i osuszyć. 
  2. Ostrym długim nożem wyżłobić w mięsie tunel. 
  3. Do środka włożyć pokrojone na połówki lub kołyski, umyte i wydrylowane śliwki. 
  4. Mięso natrzeć z wierzchu majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. 
  5. Obsmażyć schab na rozgrzanej patelni z obu stron, aby zamknąć jego strukturę. 
  6. Pieczeń przełożyć do brytfanki i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C pod przykryciem.

Przeczytaj też jak przygotować tartę z owocami.

Zdjęcie główne: congerdesign/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Skórzane buty z ananasa, winogron i jabłek. Poznajcie polską markę Bohema Clothing
Skórzane buty z ananasa, winogron i jabłek. Poznajcie polską markę Bohema Clothing
Chcesz zadbać o środowisko i szukasz ekologicznych zamienników dla zwykłego obuwia? W takim razie koniecznie poznaj markę Bohema Clothing.
Czy można ubezpieczyć pojazd bez dowodu rejestracyjnego?
Czy można ubezpieczyć pojazd bez dowodu rejestracyjnego?
Dowód rejestracyjny to bardzo ważny dokument, który jest nam potrzebny m.in. wtedy, gdy chcemy wykupić obowiązkowe ubezpieczenie OC. Co jednak […]
Probiotyki – czym są i kiedy należy je stosować?
Probiotyki – czym są i kiedy należy je stosować?
Z definicji WHO, probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Są to więc żywe mikroorganizmy, które do organizmu dostarczamy w postaci preparatów probiotycznych oraz z żywnością.
Ostatnie wpisy