Śliwki to bardzo uniwersalny owoc – można ją zjeść na surowo, zrobić kompot, powidła, obiad na słodko lub na słono. Dzielimy się sprawdzonymi i pysznymi przepisami ze śliwkami w roli głównej.
Sezon na śliwki trwa relatywnie długo – rozpoczyna się wraz z końcem lipca i trwa aż do października. Owoce nie są drogie, a ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne. Co więcej, śliwki są bardzo zdrowe: świetnie działają na układ trawienny, regulując jego pracę i przeciwdziałając zaparciom; zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E. Dodatkowym atutem jest niska kaloryczność – w 100 gramach znajduje się niecałe 50 kcal.
Ciasto ze śliwkami
- Przygotować okrągłą formę o średnicy 23 cm – dół wyłożyć papierem, a obręcz posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- W kolejnym kroku należy przygotować śliwki. Niecały kilogram owoców poprzecinać na połówki i wydrylować.
- Owoce odłożyć na bok i zabrać się za przygotowanie składników na ciasto. Do jego wykonania potrzebne są: 200 g miękkiego masła, 250 g mąki pszennej przesianej przez sito, 200 g cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka rozmiar M.
- Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie (nie przerywając miksowania) dodajemy po jednym jajku.
- Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę najlepiej dodać w 3-4 partiach.
- Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do blaszki, a na wierzchu układamy śliwki. Ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 60 min.
Powidła śliwkowe
- Przygotować 2 kg mocno dojrzałych śliwek, 200 g cukru, opcjonalnie ulubione przyprawy korzenne.
- Owoce umyć, wydrylować i zasypać cukrem. Zostawić na 20 min, aby puściły sok.
- Całość przełożyć do garnka i smażyć, aż śliwki się rozpadną, a powidła będą mieć odpowiadającą nam konsystencję. Pod koniec smażenia dodać przyprawy.
Owsianka ze śliwkami
Owsianka ze śliwkami to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie, dodające energii na cały dzień.
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych włożyć do garnka i zalać połową szklanki wybranego płynu – wodą, mlekiem lub mlekiem roślinnym.
- Całość doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, następnie odstawić z ognia.
- Do przestudzonej masy dodać 2 łyżeczki chia lub siemienia lnianego oraz miód lub ksylitol do smaku.
- Śliwki możemy dodać w postaci surowej – pokrojone w kostkę – lub jako domowe powidła.
Knedle ze śliwkami
Knedle to przepyszny, sezonowy obiad na słodko. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne.
- Do przygotowania knedli potrzebne będą: 1 kg ziemniaków, 1 jajo, 100 g mąki, szczypta soli, 250 g śliwek, opcjonalnie cynamon.
- Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystudzenia.
- Do ziemniaków dodać mąkę, sól, jajo i wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby dodać mąki.
- Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek.
- Połówki owoców oprószyć cynamonem.
- Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, następnie spłaszczać. Na środek kłaść połówkę śliwki i zamknąć owoc w cieście.
- Knedle gotować ok. 5 minut w dużej ilości osolonej wody. Podawać z roztopionym masłem, cukrem i prażoną bułką tartą.
Schab ze śliwką
- Kilogramowy kawałek schabu bez kości umyć, oczyścić z błonek i osuszyć.
- Ostrym długim nożem wyżłobić w mięsie tunel.
- Do środka włożyć pokrojone na połówki lub kołyski, umyte i wydrylowane śliwki.
- Mięso natrzeć z wierzchu majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Obsmażyć schab na rozgrzanej patelni z obu stron, aby zamknąć jego strukturę.
- Pieczeń przełożyć do brytfanki i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C pod przykryciem.
Przeczytaj też jak przygotować tartę z owocami.
Zdjęcie główne: congerdesign/pixabay.com