Artykuł sponsorowany
Kawa ma wielu zwolenników na całym świecie. Jeżeli Ty też ją uwielbiasz, powinnaś wiedzieć o tym, że istnieje wiele rytuałów parzenia kawy. Zobacz, jakie są rytuały związane z piciem kawy na świecie i wybierz swój!
Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Nic dziwnego – dodaje energii i poprawia koncentrację, poza tym jest dostępna w tak wielu smakach, że każdy jest w stanie znaleźć idealną dla siebie. Na stronie https://mkcafe.pl/ znajdziesz szeroki wybór kaw, wśród których z pewnością znajdziesz taką, która zasmakuje Ci najbardziej.
Kawa na świecie
Ceremonia parzenia kawy z Etiopii
W Etiopii owoce kawowca wykorzystywane są od tysiącleci. Ziarna kawy prażone są tam nad paleniskiem i mieszane z goździkami, kardamonem czy cynamonem. Następnie mieli się ziarna i gotuje. W tym kraju wypicie mniej niż trzech filiżanek kawy może być uważane za niegrzeczne. Do przygotowania kawy po etiopsku (ale nie tylko) idealna będzie kawa ziarnista.
Irish Coffee
Kawa w Irlandii podawana jest z dodatkiem whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Ten napój powstał w połowie XX wieku, a na całym świecie powstały różne wersje Irish Coffee, na przykład hiszpańska z sherry czy francuska z brandy.
Kawa po saudyjsku
Parzona jest podobnie jak w Etiopii. Tutaj jednak tylko jedną trzecią filiżanki wypełnia się płynem. W Arabii Saudyjskiej kawę podaje się ze słodkimi daktylami i z suszonymi owocami, żeby złagodzić gorycz napoju.
Meksykańska kawa
Powstaje w glinianym naczyniu, przez co ma wzmocnić się jej smak. Ziarna kawy parzone są z cynamonem, a potem filtrowane przez sito. Kawę podaje się z brązowym cukrem o karmelowo-dymnym posmaku. W Meksyku do kawy podaje się też słodkie pieczywo albo herbatniki. Jej smak można wzbogacić mlekiem, czekoladą albo skórką pomarańczy.
Hiszpańska Cafe Bombon
To kawa idealna dla wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją z mleka skondensowanego i czarnej kawy w takich samych proporcjach, przez co jest bardzo słodka i gęsta.
Oryginalnie w Japonii
W tym kraju kawa podawana jest w butelce i w puszce, na ciepło i na zimno. Występuje tam też kawa w rożku. W Japonii powstało połączenie kawy z herbatą oraz kawa z palonego czosnku, a jej smak wzbogacany jest kwiatami wiśni japońskiej.
Kawa malezyjska
W Malezji ziarna kawy praży się z masłem i cukrem, które potem parzy się w muślinowym filtrze. Zaparza się ją przez kilka minut i podaje z cukrem, potem rozcieńcza wodą. Ta kawa ma karmelowy posmak. Może być też wzbogacona mlekiem skondensowanym.
Metody parzenia kawy
Istnieją różne rodzaje urządzeń do zaparzenia kawy. Jeżeli uwielbiasz kawę, idealnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kawa w zestawie, która jest dostępna zarówno w ziarnach, jak i już zmielona. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze zaparzacze do kawy.
Kawiarka
To prostsza alternatywa ekspresu do kawy. Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, z którego kawa jest mocniejsza od tej zaparzonej na przykład w ekspresie ciśnieniowym. Kawiarki dostępne są w różnych rozmiarach. Można kupić takie stworzone z aluminium albo ze stali, ale także elektryczne czy na kuchnię indukcyjną.
French press
To szklany zaparzacz najczęściej z metalowymi elementami, wyposażony w tłok z sitkiem. Sitko odpowiada za oddzielenie fusów od naparu. To bardzo popularny zaparzacz, głównie dzięki łatwości obsługi i niskiej cenie.
Syfon
Uważany za jedną z najbardziej efektownych metod parzenia kawy. Składa się z dwóch naczyń – górnego i dolnego, a także palnika ze stelażem. Kawa znajduje się na górze, a woda na dole. Podgrzana woda „wędruje” do góry, zalewając kawę. Po wyłączeniu ognia pod naczyniem, gotowy napój przelewa się z powrotem przez filtr do dolnego naczynia.