Slow food

Rytuały parzenia kawy – wybierz swój

Fot. Jonathan Borba/ Pexels.com

Artykuł sponsorowany

Kawa ma wielu zwolenników na całym świecie. Jeżeli Ty też ją uwielbiasz, powinnaś wiedzieć o tym, że istnieje wiele rytuałów parzenia kawy. Zobacz, jakie są rytuały związane z piciem kawy na świecie i wybierz swój!

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Nic dziwnego – dodaje energii i poprawia koncentrację, poza tym jest dostępna w tak wielu smakach, że każdy jest w stanie znaleźć idealną dla siebie. Na stronie https://mkcafe.pl/ znajdziesz szeroki wybór kaw, wśród których z pewnością znajdziesz taką, która zasmakuje Ci najbardziej.

Kawa na świecie

Ceremonia parzenia kawy z Etiopii

W Etiopii owoce kawowca wykorzystywane są od tysiącleci. Ziarna kawy prażone są tam nad paleniskiem i mieszane z goździkami, kardamonem czy cynamonem. Następnie mieli się ziarna i gotuje. W tym kraju wypicie mniej niż trzech filiżanek kawy może być uważane za niegrzeczne. Do przygotowania kawy po etiopsku (ale nie tylko) idealna będzie kawa ziarnista.

Irish Coffee

Kawa w Irlandii podawana jest z dodatkiem whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Ten napój powstał w połowie XX wieku, a na całym świecie powstały różne wersje Irish Coffee, na przykład hiszpańska z sherry czy francuska z brandy.

Kawa po saudyjsku

Parzona jest podobnie jak w Etiopii. Tutaj jednak tylko jedną trzecią filiżanki wypełnia się płynem. W Arabii Saudyjskiej kawę podaje się ze słodkimi daktylami i z suszonymi owocami, żeby złagodzić gorycz napoju.

Meksykańska kawa

Powstaje w glinianym naczyniu, przez co ma wzmocnić się jej smak. Ziarna kawy parzone są z cynamonem, a potem filtrowane przez sito. Kawę podaje się z brązowym cukrem o karmelowo-dymnym posmaku. W Meksyku do kawy podaje się też słodkie pieczywo albo herbatniki. Jej smak można wzbogacić mlekiem, czekoladą albo skórką pomarańczy.

Hiszpańska Cafe Bombon

To kawa idealna dla wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją z mleka skondensowanego i czarnej kawy w takich samych proporcjach, przez co jest bardzo słodka i gęsta.

Oryginalnie w Japonii

W tym kraju kawa podawana jest w butelce i w puszce, na ciepło i na zimno. Występuje tam też kawa w rożku. W Japonii powstało połączenie kawy z herbatą oraz kawa z palonego czosnku, a jej smak wzbogacany jest kwiatami wiśni japońskiej.

Kawa malezyjska

W Malezji ziarna kawy praży się z masłem i cukrem, które potem parzy się w muślinowym filtrze. Zaparza się ją przez kilka minut i podaje z cukrem, potem rozcieńcza wodą. Ta kawa ma karmelowy posmak. Może być też wzbogacona mlekiem skondensowanym.

Metody parzenia kawy

Istnieją różne rodzaje urządzeń do zaparzenia kawy. Jeżeli uwielbiasz kawę, idealnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kawa w zestawie, która jest dostępna zarówno w ziarnach, jak i już zmielona. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze zaparzacze do kawy.

Kawiarka

To prostsza alternatywa ekspresu do kawy. Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, z którego kawa jest mocniejsza od tej zaparzonej na przykład w ekspresie ciśnieniowym. Kawiarki dostępne są w różnych rozmiarach. Można kupić takie stworzone z aluminium albo ze stali, ale także elektryczne czy na kuchnię indukcyjną.

French press

To szklany zaparzacz najczęściej z metalowymi elementami, wyposażony w tłok z sitkiem. Sitko odpowiada za oddzielenie fusów od naparu. To bardzo popularny zaparzacz, głównie dzięki łatwości obsługi i niskiej cenie.

Syfon

Uważany za jedną z najbardziej efektownych metod parzenia kawy. Składa się z dwóch naczyń – górnego i dolnego, a także palnika ze stelażem. Kawa znajduje się na górze, a woda na dole. Podgrzana woda „wędruje” do góry, zalewając kawę. Po wyłączeniu ognia pod naczyniem, gotowy napój przelewa się z powrotem przez filtr do dolnego naczynia.

Dziennikarka z pasji i z wykształcenia. Chociaż od kilku lat mieszka w dużym mieście, lubi wracać do rodzinnego domu, na wieś i spędzać czas na łonie natury. Każdego dnia stara się znaleźć choć chwilę dla siebie i wypicia w ciszy kubka kawy.
Kinga Sobczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *