Artykuł sponsorowany
Nasiona i orzechy są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W kuchni można je wykorzystywać na różne sposoby. Wiele osób traktuje je jako zdrową przekąskę. W tym artykule powiemy, dlaczego warto jeść orzechy i nasiona.
Coraz częściej sięgamy po produkty eko. Należą do nich właśnie orzechy. Do wyboru mamy ich wiele rodzajów. Wszystkie mają bardzo cenne właściwości dla ludzkiego organizmu. Orzechy są dobrym źródłem białka, dlatego warto je wprowadzać do diety, żeby móc stworzyć zbilansowany jadłospis. Bardzo duży wybór orzechów oraz innej żywności ekologicznej można znaleźć na stronie https://promienieslonca.pl/. Orzechy mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu to doskonałe rozwiązanie dla diabetyków i osób z insulinoopornością. W połączeniu z innymi produktami, które mają wyższy indeks glikemiczny, orzechy zapewniają równowagę węglowodanową. Zjedzone jako przekąska nie wywołają szybkiego wzrostu glukozy we krwi, dlatego są zdecydowanie lepsze niż różnego rodzaju słone czy słodkie zagryzki.
Zawierają dużą dawkę witaminy E, a także witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomagają odchudzanie. Dodatkowo, mają dużą zawartość potasu i regulują ciśnienie krwi. Ich spozżywanie pozwala też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Są chyba najpopularniejszym rodzajem orzechów w Polsce. Dzięki tłuszczom roślinnym chronią serce i układ krążenia. Warto włączyć je do codziennej diety, żeby zadbać o zdrowie. Substancje zawarte w orzechach włoskich wpływają również pozytywnie na naszą pamięć.
Te orzechy mogą chronić przed rozwojem cukrzycy, poza tym zawierają dużą ilość niacyny, a ona z kolei działa pozytywnie na układ nerwowy. W orzechach nerkowca znajdują się również magnez i potas, a także witaminy z grupy B.
To nasiona migdałowca, które mogą podwyższyć poziom witaminy E w organizmie i obniżyć poziom złego cholesterolu. Poza tym, odpowiadają za normowanie ciśnienia tętniczego krwi. Migdały warto też wprowadzić do diety odchudzającej.
W składzie tych orzechów znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega. Pomagają one unormować ciśnienie tętnicze krwi i wspierają układ krwionośny, utrzymując go w dobrej kondycji. Zawierają również luteinę pozytywnie wpływającą na wzrok, a także błonnik pokarmowy, magnez, potas i fosfor.
Dzięki temu, że są niskokaloryczne, śmiało mogą sięgać po nie nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Pistacje to źródło potasu i luteiny, które mają korzystny wpływ na nerki i narząd wzroku.
Najpopularniejsze ziarna to pestki dyni i słonecznika, a także wiórki kokosowe. Wykorzystywane są najczęściej w przemyśle cukierniczym i przy pieczeniu pieczywa.
Pestki słonecznika zawierają wiele witamin: B1, A, B3, D i E, a także związki mineralne takie jak wapń, magnez, cynk, żelazo i potas. Są bogate również w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Z kolei pestki dyni regulują przemianę materii i wspomagają pracę mózgu. Wiórki kokosowe natomiast poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Podobnie jak pestki słonecznika, zawierają witaminy z grupy B i witaminę E, a także dużo żelaza i białka.
Nieco mniej popularne, ale tak samo zdrowe, są nasiona chia. Mają one właściwości żelujące, dzięki czemu idealnie sprawdzają się jako składnik domowych budyniów czy wypieków. Regularne spożycie tych nasion wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, poza tym chia pozwala utrzymać skórę w dobrej kondycji.
Zdj. główne: Maksim Shutov/unsplash.com