Włosy od zarania dziejów były wizytówką kobiet. Nasze prababki nie miały do dyspozycji drogeryjnych kosmetyków, a mimo to często były posiadaczkami długich, lśniących włosów. Jak dbać o włosy domowymi metodami?
Jajka, drożdże i ocet. To produkty spożywcze, które zwykle mamy w swoich lodówkach i spiżarkach. Nie tylko ich konsumpcja przyczynia się do zdrowia i pięknego wyglądu włosów. Dużo bardziej skuteczną metodą jest ich stosowanie zewnętrzne w formie masek, odżywek i płukanek za kilka złotych – sprawią, że włosy będą w znakomitej kondycji.
Kurze jajka są niezwykle zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które przyczyniają się do poprawy kondycji włosów i skóry głowy. Żółtko kurzego jaja pomoże w walce z łupieżem – zawiera sporą ilość siarki, która łagodzi tę dolegliwość. Białka jaj wzmacniają włosy, dzięki czemu są one mniej podatne na łamanie, oraz pozwalają zagęścić fryzurę – nadając jej objętości. Kurze jaja zawierają także lecytynę i białko. Dzięki tym składnikom włosy stają się mocne i nawilżone. Regularne stosowanie masek jajecznych na włosy i/lub dodawanie jaja do szamponu to świetna alternatywa dla drogich kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów.
Kolejnym domowym sposobem na piękne włosy jest włączenie w ich codzienną pielęgnację drożdży. Bogate są w witaminę H, biotynę, kwas pantotenowy i wiele innych składników, dzięki którym włosy są mocne, zdrowe i lśniące. Drożdże doskonale działają także na skórę głowy – niwelują stany zapalne i przyspieszają gojenie ran.
Ocet jabłkowy to jedna z najstarszych metod pielęgnacji włosów. Aby mieć lśniące pasma, wystarczy każde mycie kończyć spłukaniem włosów chłodną wodą z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego. Ocet można stosować także jako wcierkę o działaniu przeciwłupieżowym. Wystarczy wymieszać ocet z wodą w proporcji 1:4 i delikatnie wmasowywać w skalp.
Zdj. główne: Ali Pazani/unsplash.com