Sezon na dynię w pełni! Aby jak najlepiej wykorzystać czas, przez który to warzywo jest dostępne, proponujemy 5 smacznych potraw, dzięki którym wydobędziesz cały jego aromat. Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!
Dyniowy hummus
Przygotuj:
- 1 kg dyni Hokkaido
- olej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry
- szczyptę płatków chili
- czarny pieprz
- sok z cytryny
- ziarna sezamu
- 5 łyżeczek tahini (opcjonalnie).
- Dynię pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a miąższ wyłóż na blasze. Skrop olejem, posól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 45 minut.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.Gdy się zarumienią, dodaj chili.
- Upieczoną dynię zmiksuj z oliwą i pastą tahini. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
- Przełóż pastę do miski, skrop oliwą i posyp obficie kolendrą lub pietruszką oraz ziarnami sezamu.
Zapiekanka z dyni i warzyw
Przygotuj:
- dynię
- ziemniaka
- cebulę
- marchewkę
- selera
- brokuła
- kalarepę
- jajko
- odrobinę śmietany
- olej
- ser żółty.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
- Resztę warzyw obierz, pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego razem z cebulą.
- Warzywa polej jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, posyp zapiekankę startym serem żółtym.
Placuszki dyniowe
Przygotuj:
- dynię
- 4 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- jajko
- sól
- pieprz
- kwaśną śmietanę.
- Dynię zetrzyj na tarce, aby uzyskać około pół szklanki świeżego miąższu.
- Do miąższu dodaj 4 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka.
- Dodaj jajko oraz sól i pieprz do smaku
- Placki smaż na patelni z obu stron. Po przełożeniu na talerz możesz polać je kwaśną śmietaną.
Prażynki dyniowe
Przygotuj:
- Pokrój dynię na paseczki.
- Pokrojoną dynię susz w piekarniku w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny. Gotowe chipsy polecamy jeść same lub z dipem serowym.
Wino z dyni
Przygotuj:
- 2,5 kg obranej dyni
- 1 kg jabłek
- 4 litry wody
- 20 g drożdży
- 1 kg cukru.
- Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłka umyj, pokrój na mniejsze cząstki i wykrój gniazda nasienne.
- Dynię i jabłka zmiel w maszynce do mięsa.
- Zmielone jabłka i dynię zalej w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudź, wyciśnij sok i dodaj 20 g drożdży.
- Zagotuj wodę z cukrem, ostudź i dodaj do gąsiora. Pozostaw do sfermentowania.
- Gdy bańki gazu przestaną wypływać, a drożdże i szumowiny opadną na dno, rozlej wino do butelek i zakorkuj.
- Jeśli wino zmętnieje, przelej je ponownie do innych butelek. Pij dopiero po pełnym sklarowaniu.
zdj. główne: Olivia Spink/unsplash.com