5 pomysłów na dania z dynią w roli głównej
Slow food
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

5 pomysłów na dania z dynią w roli głównej

Sezon na dynię w pełni! Aby jak najlepiej wykorzystać czas, przez który to warzywo jest dostępne, proponujemy 5 smacznych potraw, dzięki którym wydobędziesz cały jego aromat. Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!

Dyniowy hummus

Przygotuj:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • olej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry
  • szczyptę płatków chili
  • czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • ziarna sezamu
  • 5 łyżeczek tahini (opcjonalnie).
  1. Dynię pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a miąższ wyłóż na blasze. Skrop olejem, posól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 45 minut.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.Gdy się zarumienią, dodaj chili.
  3. Upieczoną dynię zmiksuj z oliwą i pastą tahini. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  4. Przełóż pastę do miski, skrop oliwą i posyp obficie kolendrą lub pietruszką oraz ziarnami sezamu.

Zapiekanka z dyni i warzyw

Przygotuj:

  • dynię
  • ziemniaka
  • cebulę
  • marchewkę
  • selera
  • brokuła
  • kalarepę
  • jajko
  • odrobinę śmietany
  • olej
  • ser żółty.
  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  2. Resztę warzyw obierz, pokrój w kostkę i przełóż do naczynia żaroodpornego razem z cebulą.
  3. Warzywa polej jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
  4. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, posyp zapiekankę startym serem żółtym.

Placuszki dyniowe

Przygotuj:

  • dynię
  • 4 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • kwaśną śmietanę.
  1. Dynię zetrzyj na tarce, aby uzyskać około pół szklanki świeżego miąższu.
  2. Do miąższu dodaj 4 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka.
  3. Dodaj jajko oraz sól i pieprz do smaku
  4. Placki smaż na patelni z obu stron. Po przełożeniu na talerz możesz polać je kwaśną śmietaną.

Prażynki dyniowe

Przygotuj:

  • dynię.
  1. Pokrój dynię na paseczki.
  2. Pokrojoną dynię susz w piekarniku w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny. Gotowe chipsy polecamy jeść same lub z dipem serowym.

Wino z dyni

Przygotuj:

  • 2,5 kg obranej dyni
  • 1 kg jabłek
  • 4 litry wody
  • 20 g drożdży
  • 1 kg cukru.
  1. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka umyj, pokrój na mniejsze cząstki i wykrój gniazda nasienne.
  3. Dynię i jabłka zmiel w maszynce do mięsa.
  4. Zmielone jabłka i dynię zalej w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudź, wyciśnij sok i dodaj 20 g drożdży.
  5. Zagotuj wodę z cukrem, ostudź i dodaj do gąsiora. Pozostaw do sfermentowania.
  6. Gdy bańki gazu przestaną wypływać, a drożdże i szumowiny opadną na dno, rozlej wino do butelek i zakorkuj.
  7. Jeśli wino zmętnieje, przelej je ponownie do innych butelek. Pij dopiero po pełnym sklarowaniu.

zdj. główne: Olivia Spink/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Polskie superfoods – czy wiesz co to za produkty i jak wpływają na nasz organizm?
Polskie superfoods – czy wiesz co to za produkty i jak wpływają na nasz organizm?
Nawet nie wiesz, ile superfoods znajduje się wokół Ciebie! Tak często nie doceniamy produktów, które mamy pod ręką.
„Najważniejsza jest uważność”. Slow travel okiem Weekender Girl
„Najważniejsza jest uważność”. Slow travel okiem Weekender Girl
Weekender Girl zdradza swoje podróżnicze patenty i opowiada, co w podróżach jest najważniejsze.
Jak wybrać idealne krzesła do jadalni? Poradnik dla początkujących
Jak wybrać idealne krzesła do jadalni? Poradnik dla początkujących
Poszukujesz idealnych krzeseł do jadalni? Ten poradnik oprowadzi Cię po aspektach, które warto uwzględnić podczas ich wybierania, aby Twój wybór był nietuzinkowy i funkcjonalny.
Ostatnie wpisy