Slow food

W jaki sposób restauracja może dbać o ekologię?

Artykuł sponsorowany

Ekologia coraz częściej staje się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Troska o planetę wzbudza w nas kreatywność i pozwala na opracowanie nowych ekologicznych rozwiązań – także w branży gastronomicznej. Dowiedz się, jak Twoja restauracja może zacząć dbać o ekologię.

Koniec z marnowaniem żywności

Jednym z największych problemów restauracji i innych lokali gastronomicznych na świecie jest marnowanie żywności. Jak sobie z tym poradzić? Przede wszystkim nie kupuj żywności na zapas. Restauratorzy często decydują się na jednorazowe spore zakupy. Niestety często prowadzi to do psucia się żywności, a następnie konieczności wyrzucenia jej. Rób więc mniejsze zakupy na bieżąco – nie tylko unikniesz marnowania jedzenia, ale także będziesz mieć pewność, że wszystkie produkty są świeże.  Dobrym rozwiązaniem, które pozwala na ograniczenie marnowania żywności, jest też prowadzenie dziennika odpadów. Dzięki takiej uważnej obserwacji będziesz w stanie zauważyć, które produkty są wyrzucane najczęściej, dzięki czemu będziesz kupować ich mniej. 

Na wynos?

Zamawianie jedzenia na wynos jest niezwykle wygodne, dlatego też tak wiele osób się na nie decyduje. Warto jednak mieć na uwadze, że to restauracja jest odpowiedzialna za zapakowanie jedzenia, aby dotarło do klienta ciepłe i smaczne. Jest to obszar, w którym możesz z powodzeniem postawić na ekologiczne rozwiązania, jakim są eko opakowania na wynos. Jednym z najpopularniejszych rodzajów opakowań są bez wątpienia  opakowania papierowe. Nie zanieczyszczają środowiska, a jednocześnie są bardzo funkcjonalne. Możesz także postawić na nowatorskie rozwiązanie, na przykład opakowania z trzciny cukrowej, a konkretniej z bagassy, czyli odpadu po produkcji cukru. Opakowania, które z pewnością sprostają oczekiwaniom Twojej restauracji, ma w swojej ofercie hurtownia opakowań jednorazowych.

Oszczędzaj wodę i energię

Mimo że często wydaje się, że oszczędzanie wody i energii jest żmudne i trudne, to wcale nie musi tak być. Możesz zacząć od małych kroków, które i tak przybliżą Twój lokal gastronomiczny do być bardziej eco friendly. Świetnym działaniem na początek jest między innymi wymiana żarówek na energooszczędne, dzięki czemu nie tylko będziesz bardziej ekologiczny, ale także zaoszczędzisz pieniądze. Postaraj się też zamontować instalacje o niskim przepływie wody i perlatory. Ponadto, stwórz zasady, które pomogą w dbaniu o planetę – wyłączaj sprzęt, który nie jest w danym momencie używany, także ten znajdujący się na zapleczu, i wdrażaj takie praktyki jak używanie zmywarki tylko wtedy, gdy jest pełna.

Zdj. główne: Pablo Merchán Montes/unsplash.com

Studentka komunikacji wizerunkowej i była modelka. Z kariery na wybiegu zrezygnowała na rzecz pisania, ale moda wciąż pozostała jej pasją. Od lat fanka Carrie Bradshaw i ekstrawaganckich stylizacji.
Aleksandra Michaliszyn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *