Artykuł sponsorowany
Kawa ma wielu zwolenników na całym świecie. Jeżeli Ty też ją uwielbiasz, powinnaś wiedzieć o tym, że istnieje wiele rytuałów parzenia kawy. Zobacz, jakie są rytuały związane z piciem kawy na świecie i wybierz swój!
Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Nic dziwnego – dodaje energii i poprawia koncentrację, poza tym jest dostępna w tak wielu smakach, że każdy jest w stanie znaleźć idealną dla siebie. Na stronie https://mkcafe.pl/ znajdziesz szeroki wybór kaw, wśród których z pewnością znajdziesz taką, która zasmakuje Ci najbardziej.
W Etiopii owoce kawowca wykorzystywane są od tysiącleci. Ziarna kawy prażone są tam nad paleniskiem i mieszane z goździkami, kardamonem czy cynamonem. Następnie mieli się ziarna i gotuje. W tym kraju wypicie mniej niż trzech filiżanek kawy może być uważane za niegrzeczne. Do przygotowania kawy po etiopsku (ale nie tylko) idealna będzie kawa ziarnista.
Kawa w Irlandii podawana jest z dodatkiem whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Ten napój powstał w połowie XX wieku, a na całym świecie powstały różne wersje Irish Coffee, na przykład hiszpańska z sherry czy francuska z brandy.
Parzona jest podobnie jak w Etiopii. Tutaj jednak tylko jedną trzecią filiżanki wypełnia się płynem. W Arabii Saudyjskiej kawę podaje się ze słodkimi daktylami i z suszonymi owocami, żeby złagodzić gorycz napoju.
Powstaje w glinianym naczyniu, przez co ma wzmocnić się jej smak. Ziarna kawy parzone są z cynamonem, a potem filtrowane przez sito. Kawę podaje się z brązowym cukrem o karmelowo-dymnym posmaku. W Meksyku do kawy podaje się też słodkie pieczywo albo herbatniki. Jej smak można wzbogacić mlekiem, czekoladą albo skórką pomarańczy.
To kawa idealna dla wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją z mleka skondensowanego i czarnej kawy w takich samych proporcjach, przez co jest bardzo słodka i gęsta.
W tym kraju kawa podawana jest w butelce i w puszce, na ciepło i na zimno. Występuje tam też kawa w rożku. W Japonii powstało połączenie kawy z herbatą oraz kawa z palonego czosnku, a jej smak wzbogacany jest kwiatami wiśni japońskiej.
W Malezji ziarna kawy praży się z masłem i cukrem, które potem parzy się w muślinowym filtrze. Zaparza się ją przez kilka minut i podaje z cukrem, potem rozcieńcza wodą. Ta kawa ma karmelowy posmak. Może być też wzbogacona mlekiem skondensowanym.
Istnieją różne rodzaje urządzeń do zaparzenia kawy. Jeżeli uwielbiasz kawę, idealnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kawa w zestawie, która jest dostępna zarówno w ziarnach, jak i już zmielona. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze zaparzacze do kawy.
To prostsza alternatywa ekspresu do kawy. Kawiarka to mały czajniczek ciśnieniowy, z którego kawa jest mocniejsza od tej zaparzonej na przykład w ekspresie ciśnieniowym. Kawiarki dostępne są w różnych rozmiarach. Można kupić takie stworzone z aluminium albo ze stali, ale także elektryczne czy na kuchnię indukcyjną.
To szklany zaparzacz najczęściej z metalowymi elementami, wyposażony w tłok z sitkiem. Sitko odpowiada za oddzielenie fusów od naparu. To bardzo popularny zaparzacz, głównie dzięki łatwości obsługi i niskiej cenie.
Uważany za jedną z najbardziej efektownych metod parzenia kawy. Składa się z dwóch naczyń – górnego i dolnego, a także palnika ze stelażem. Kawa znajduje się na górze, a woda na dole. Podgrzana woda „wędruje” do góry, zalewając kawę. Po wyłączeniu ognia pod naczyniem, gotowy napój przelewa się z powrotem przez filtr do dolnego naczynia.