Artykuł sponsorowany
Kawa to ulubiony napój wielu osób – w końcu nie bez powodu wielu z nas zaczyna od niej swój każdy dzień. Jak jednak parzyć kawę, aby w pełni wydobyć jej smak i aromat? Od czego zacząć swoją przygodę z kawą? Dowiesz się z tego artykułu!
Swoją przygodę z kawą warto zacząć poszerzenia swojej wiedzy na temat jej gatunków oraz rodzajów. Należy wiedzieć, że Gatunków kawy jest kilka, jednak każdy z nich charakteryzuje się nieco odmiennym smakiem i aromatem. Najbardziej docenianą przez ekspertów kawą, którą uwielbiają także fani naparów kawowych, jest Arabika. Kawa ta charakteryzuje się delikatnym i nieco słodkim smakiem. Drugim gatunkiem jest Robusta, czyli kawa mocniejsza oraz bardziej gorzka.
Nie bez znaczenia jest także fakt, z jakiego miejsca na świecie pochodzi kawa. Należy pamiętać, że kawa z każdego zakątka świata ma swój własny aromat i smak. Najbardziej klasycznym, to znaczy delikatnie słodkim, czekoladowym oraz orzechowym, smakiem charakteryzuje się kawa kolumbijska. Jeśli natomiast szukasz bardziej owocowych i cytrusowych nut, to koniecznie spróbuj kaw afrykańskich, na przykład tych z Kenii lub Rwandy. Ciekawą propozycją są również kawy o kwiatowym aromacie – na przykład te z Etiopii.
Bardzo ważny jest także stopień wypalenia kawy. Najdelikatniejszym jest oczywiście jasne palenie, dzięki któremu kawa zyskuje subtelny, orzeźwiający smak. Następne w kolejce jest średnie palenie, które nadaje słodki i subtelny posmak. Nieco mocniejsze i intensywniejsze w smaku jest średnio ciemne palenie. W przypadku tak palonej kawy znika całkowicie kwaskowy posmak. Najbardziej intensywnym rodzajem jest ciemne palenie, które charakteryzuje się goryczką oraz dymnym posmakiem. Kawy jasno palone są idealne pod tak zwane alternatywne metody parzenia, natomiast kawy średnio i ciemno palone po ekspres oraz kawiarkę.
Szeroki wybór różnych ciekawych kaw znajdziesz na stronie sklepu internetowego http://mojelovekawowe.pl.
Aby nauczyć się parzenia kawy w sposób niemalże profesjonalny, należy także poznać różne metody jej zaparzania.
Najpopularniejszą z nich jest oczywiście korzystanie z ekspresu do kawy. Uznaniem wśród baristów cieszy się przede wszystkim ekspres ciśnieniowy, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować wszystkie kawy na bazie espresso, na przykład americano, cappuccino czy też latte. Doskonałym wyborem będą Jura ekspresy. Innym urządzeniem, które pozwoli Ci przygotować tradycyjne włoskie kawy, jest oczywiście klasyczna kawiarka.
Możesz także zaparzyć kawę tak zwanymi alternatywnymi metodami. Zalicza się do nich wszystkie kawy przelewowe przygotowane za pomocą akcesoriów takich jak dripper, aeropress, chemex czy też syfon.
Fot.: Steve Harvey/unsplash.com