Parzenie kawy – od czego zacząć?
Slow food
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Parzenie kawy – od czego zacząć?

Artykuł sponsorowany

Kawa to ulubiony napój wielu osób – w końcu nie bez powodu wielu z nas zaczyna od niej swój każdy dzień. Jak jednak parzyć kawę, aby w pełni wydobyć jej smak i aromat? Od czego zacząć swoją przygodę z kawą? Dowiesz się z tego artykułu!

Gatunki oraz rodzaje kawy

Arabika czy Robusta?

Swoją przygodę z kawą warto zacząć poszerzenia swojej wiedzy na temat jej gatunków oraz rodzajów. Należy wiedzieć, że Gatunków kawy jest kilka, jednak każdy z nich charakteryzuje się nieco odmiennym smakiem i aromatem.  Najbardziej docenianą przez ekspertów kawą, którą uwielbiają także fani naparów kawowych, jest Arabika. Kawa ta charakteryzuje się delikatnym i nieco słodkim smakiem. Drugim gatunkiem jest Robusta, czyli kawa mocniejsza oraz bardziej gorzka. 

Kawy z różnych zakątków świata

Nie bez znaczenia jest także fakt, z jakiego miejsca na świecie pochodzi kawa. Należy pamiętać, że kawa z każdego zakątka świata ma swój własny aromat i smak. Najbardziej klasycznym, to znaczy delikatnie słodkim, czekoladowym oraz orzechowym, smakiem charakteryzuje się kawa kolumbijska. Jeśli natomiast szukasz bardziej owocowych i cytrusowych nut, to koniecznie spróbuj kaw afrykańskich, na przykład tych z Kenii lub Rwandy. Ciekawą propozycją są również kawy o kwiatowym aromacie – na przykład te z Etiopii. 

Stopień wypalenia 

Bardzo ważny jest także stopień wypalenia kawy. Najdelikatniejszym jest oczywiście jasne palenie, dzięki któremu kawa zyskuje subtelny, orzeźwiający smak. Następne w kolejce jest średnie palenie, które nadaje słodki i subtelny posmak. Nieco mocniejsze i intensywniejsze w smaku jest średnio ciemne palenie. W przypadku tak palonej kawy znika całkowicie kwaskowy posmak. Najbardziej intensywnym rodzajem jest ciemne palenie, które charakteryzuje się goryczką oraz dymnym posmakiem. Kawy jasno palone są idealne pod tak zwane alternatywne metody parzenia, natomiast kawy średnio i ciemno palone po ekspres oraz kawiarkę. 

Szeroki wybór różnych ciekawych kaw znajdziesz na stronie sklepu internetowego http://mojelovekawowe.pl

Metody parzenia kawy

Aby nauczyć się parzenia kawy w sposób niemalże profesjonalny, należy także poznać różne metody jej zaparzania.

Najpopularniejszą z nich jest oczywiście korzystanie z ekspresu do kawy. Uznaniem wśród baristów cieszy się przede wszystkim ekspres ciśnieniowy, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować wszystkie kawy na bazie espresso, na przykład americano, cappuccino czy też latte. Doskonałym wyborem będą Jura ekspresy. Innym urządzeniem, które pozwoli Ci przygotować tradycyjne włoskie kawy, jest oczywiście klasyczna kawiarka.  

Możesz także zaparzyć kawę tak zwanymi alternatywnymi metodami. Zalicza się do nich wszystkie kawy przelewowe przygotowane za pomocą akcesoriów takich jak dripper, aeropress, chemex czy też syfon. 

Fot.: Steve Harvey/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak odpowiednio dobrać sprzęt do pakowania żywności i zwalczania owadów w gastronomii?
Jak odpowiednio dobrać sprzęt do pakowania żywności i zwalczania owadów w gastronomii?
Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni sprzęt do pakowania żywności i eliminacji owadów, dla zapewnienia najwyższej jakości serwisu gastronomicznego. Rozważamy technologie, efektywność i zgodność z przepisami.
Czy minimalistyczna garderoba to klucz do zrównoważonej mody?
Czy minimalistyczna garderoba to klucz do zrównoważonej mody?
Zapraszamy do odkrywania, jak minimalistyczna szafa może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju branży modowej. Poznaj korzyści i wskazówki, jak zastosować minimalizm w swojej garderobie.
Poznaj skuteczne rozwiązanie do prania — płyny do płukania!
Poznaj skuteczne rozwiązanie do prania — płyny do płukania!
Odkryj skuteczne płyny do płukania, które sprawią, że Twoje ubrania będą czyste, miękkie i świeżo pachnące!
Ostatnie wpisy