Slow food

Sok z bzu – jak zrobić go samodzielnie?

O prozdrowotnych właściwościach czarnego bzu wiedziały już nasze babcie i prababcie. Sok z jagód rośliny w naturalny sposób wzmacnia organizm, dzięki czemu szybciej pokonuje on infekcje. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści płyną z picia soku z bzu oraz jak zrobić go samodzielnie w domu.

Kwiaty czarnego bzu

Sok z czarnego bzu przyrządza się zarówno z kwiatów, jak i owoców. Kwiaty czarnego bzu są wbrew pozorom… mlecznobiałe i występują w licznych kwiatostanach. Są cenne ze względu na wysoką zawartość kwasów fenolowych, flawonoidów, soli mineralnych, steroli, garbników oraz kwasów organicznych. Substancje te zmuszają organizm do intensywnego wytwarzania potu, dzięki czemu wraz z nim wydalane są wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze. Kwiaty bzu mają też działanie przeciwgorączkowe, moczopędne i przeciwzapalne. Pomagają więc przy takich dolegliwościach jak problemy z nerkami, pęcherzem, zapalenie spojówek oraz ból gardła.

Jagody czarnego bzu

Jednak to nie kwiaty czarnego bzu są największym źródłem witamin i składników odżywczych. Owoce zawierają pektyny, glikozydy antocyjanowe, garbniki, witaminy C, A oraz sole wapnia i potasu.

Witamina C jest dobrze znanym antidotum na przeziębienie i grypę. Wzmacnia odporność organizmu oraz ogranicza rozwój wolnych rodników. Natomiast witamina A, szerzej znana pod nazwą beta-karoten, poprawia koloryt skóry oraz działa jak naturalny filtr UV. Rozjaśnia i ogranicza powstawanie przebarwień, jest zalecana przy profilaktyce nowotworów układu moczowego i aparatów mowy.

Owoce czarnego bzu działają również przeciwbólowo. Szczególnie pomagają na dolegliwości rwy kulszowej oraz nerwobóle. Poprawiają także perystaltykę jelit i przyspieszają pracę żołądka.

Niestety surowe jagody czarnego bzu są silnie trujące. Odpowiedzialna jest za to sambunigryna, która rozkłada się do szkodliwego cyjanowodoru. Spożycie surowych owoców może powodować mdłości i wymioty. Dlatego przed zjedzeniem jagody należy dokładnie wysuszyć lub zagotować, by sambunigryna straciła swoje szkodliwe właściwości.

Od czego zacząć przygotowanie soku z czarnego bzu?

Aby przygotować sok z czarnego bzu, należy w odpowiednim momencie zebrać kwiaty i owoce. Kwiaty najlepiej zacząć gromadzić w maju i czerwcu, gdy nie są jeszcze do końca rozwinięte. Po zebraniu należy je wysuszyć, jednak nie można dopuścić do bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi – wtedy mogą stracić swoje cenne wartości odżywcze.

Owoce czarnego bzu zbiera się w sierpniu i wrześniu. Ścina się całe, dojrzałe grona wraz z szypułkami, a następnie suszy.

Przepis na sok z czarnego bzu

Przygotuj:

  • 1 kg dojrzałych owoców z czarnego bzu, bez zielonych części,
  • cukier,
  • sok z jednej cytryny.

Przełóż owoce do sokownika, a następnie postępuj zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Dodaj cukier – 1 porcja cukru na 3 porcje owoców – i sok z cytryny. Mieszaj roztwór do momentu, aż cukier się rozpuści. Przelej do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj sok w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak i kiedy pić sok z czarnego bzu?

Sok z czarnego bzu można pić na odporność – 4 łyżki stołowe rozcieńczone z wodą to dzienna dawka witamin i innych substancji wzmacniających. Roztwór pijemy podczas lub po posiłku – nigdy na pusty żołądek.

Zdjęcie główne: LExie Blessing/pexels.com

Studentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim na specjalizacji redaktorsko-wydawniczej. Pasjonatka reportaży, poruszających tematykę otaczającej nas rzeczywistości. Miłośniczka spędzania czasu na łonie natury i rekreacji na świeżym powietrzu.
Anna Jastrzębska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *