Slow food

Matcha. Zbawienny wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Ten japoński napój wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Dlaczego warto pić matchę? Przeczytaj artykuł i dowiedz się!

Matchę ceremonialną wykorzystywano w uroczystościach herbacianych już od XII wieku, co z czasem stało się podstawą do stworzenia filozofii Chado, zwanej Drogą Herbaty. Do tradycyjnych ceremonii wykorzystywana jest matcha z młodych liści o najwyższej jakości. Filozofia Chado łączy parzenie herbaty z rytuałami buddyzmu. Picie matchy miało pomagać w medytacji i jednocześnie przyczyniać się do efektywniejszego myślenia.

Właściwości matchy

Matcha jest silnym antyoksydantem redukującym działanie wolnych rodników. Te z kolei przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry oraz raka. Niekontrolowane powstawanie wolnych rodników przyspieszają stres, nieprawidłowe odżywianie się oraz zanieczyszczone powietrze. Przeciwutleniacze zawarte w matchy pomagają przywrócić organizmowi równowagę, poprawiają układ odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia. 

Oprócz tego matcha wykazuje:

  • działanie relaksujące – L-teanina wydzielająca się po 8 minutach parzenia matchy ma działanie relaksujące i redukujące stres. Zmniejsza uczucie niepokoju i pomaga zachować trzeźwy umysł;
  • korzystne działanie na procesy poznawcze – L-teanina przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Stężenie tych substancji wpływa na mobilizację do pracy, jakość snu oraz ogólne poczucie zadowolenia;
  • działanie pobudzające zielonej herbaty – matcha posiada właściwości pobudzające, co czyni ją świetną alternatywą dla yerba mate i kawy. Filiżanka herbaty zapewnia tyle samo kofeiny, co filiżanka kawy. Z tym że matcha dodaje energii odpowiednio powoli, tym samym nie odczuwamy jej nagłego spadku;
  • działanie odchudzające – matcha zawiera związek o nazwie EGCG, który poprawia metabolizm. Ponadto badania wskazują, że osoby pijące herbatę straciły na wadze znacznie więcej niż te, które tego nie robiły. Oczywiście samo picie herbaty nie pomoże nam zrzucić zbędnych kilogramów. Napój należy łączyć ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną;
  • działanie pomagające zniwelować choroby przewlekłe – matcha jako źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy zapobiega rozwojowi nadciśnienia czy cukrzycy. Picie jej przeciwdziała chorobom serca oraz nowotworom. Działanie matchy jest 10 razy silniejsze niż działanie zwykłej zielonej herbaty. 

Jak przygotować matchę?

Do przygotowania matchy niezbędne będzie naczynie o nazwie matchawan. Kolejnym elementem jest chashaku, czyli łyżeczka wykonana z bambusa, która służy do nakładania produktu. Oprócz tego niezbędna jest bambusowa miotełka, potrzebna do ubijania herbaty, oraz sitko, przez które przesiewa się matchę. Każdy z tych elementów możesz zastąpić narzędziami, które znajdziesz w swojej kuchni.

Do czary wsyp płaską łyżeczkę matchy i zalej około 150–200 ml wody o temperaturze 70–80 stopni Celsjusza. Zwróć uwagę, by woda nie była wrząca. Tuż po zalaniu herbaty wymieszaj energicznie napój przy użyciu miotełki. Mieszaj do momentu, aż proszek się rozpuści, a na powierzchni powstanie pianka.

Zdjęcie główne: Jason Leung/unsplash.com

Swoją przygodę z pisaniem rozpoczęła w 2010 roku. Po kilku latach udało jej się wydać własny tomik poezji. Z wykształcenia muzyk, a obecnie studentka altówki na wydziale Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Wegetarianka i fanka ekologicznych rozwiązań. Z zawodu jest wizażystką, co przekłada się na jej pasję do urody i zdrowego stylu życia.
Paula Kowalczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *