Jedni tofu uwielbiają, inni za nim nie przepadają. Najważniejsze to znaleźć na nie sposób. Sprawdź, jak wprowadzić ten składnik do swojej kuchni. To świetny substytut mięsa oraz nabiału!
Tofu – dlaczego warto je jeść
Szukasz czegoś, co zastąpi mięso lub nabiał? A może po prostu chciałbyś spróbować czegoś nowego? Mamy odpowiedź na Twoje dylematy. Zdecydowanie warto sięgnąć po tofu. To rodzaj twarożku wytwarzanego z mleka sojowego. Stanowi bardzo dobre źródło białka, zawiera też wapń, nie zawiera natomiast cholesterolu, co jest dużym plusem. Tofu jest popularne szczególnie w przypadku osób na diecie roślinnej, chociaż nie tylko. Coraz więcej osób interesuje się tym produktem i chce urozmaicić swoją dietę właśnie dzięki tofu. W sklepach najczęściej znajdziemy tofu wędzone lub naturalne, zdarza się także marynowane oraz z dodatkiem wybranych ziół czy składników. Ten sojowy twarożek znajdziecie już właściwie w większości popularnych marketów – natomiast niekoniecznie będzie dostępne w najbliższym osiedlowym sklepie.
Jak jeść tofu?
Opcji jest naprawdę sporo, bo tego składnika można używać i do przekąsek i do dań obiadowych. Tofu na śniadanie, obiad i kolację – wybór należy do Ciebie. Przepisów jest całe mnóstwo! Sprawdź, jakie dania z tofu możesz przygotować.
Tofucznica
Chcesz zastąpić czymś ulubioną jajecznicę? Tofucznica to sposób, aby naprawdę pokochać tofu. Dzień rozpoczęty z tym daniem na pewno będzie udany. To przepyszna kulinarna propozycja, a do tego sycąca. Jeżeli masz rano przed pracą niewiele czasu, a zależy Ci na wartościowym posiłku. Tofucznica wydaje się być opcją wprost idealną. Ta wegańska wariacja na temat jajecznicy podbiła serce niejednej osoby, to więc dobry pomysł, żeby właśnie od niej rozpocząć swoją przygodę ze słynnym sojowym twarożkiem. Znawcy tematu polecają ją głównie ze szczypiorkiem. Spróbuj, jakie to przepyszne!
Smażone tofu na obiad
Szukasz idealnego pomysłu na obiad? Smażone tofu jest odpowiedzią na Twoje potrzeby. W wodzie wymieszaj ulubione przyprawy i wymieszaj je, a następnie polej tę mieszanką tofu. Odstaw na godzinę, następnie usmaż – i gotowe! Jako dodatek będą tu pasować Twoje ulubione warzywa. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko na porządny obiad, lecz także na kolację.
Tofu w sałatce
Lubisz sałatki? To świetnie się składa, ponieważ tofu dobrze sprawdza się jako ich składnik. Lekka sałatka z pieczonym tofu to może być wymarzona opcja na lunch. Przygotuj mix sałat, pomidora, paprykę, ogórek i marynatę musztardowo-miodową. Ta sałatka szybko stanie się Twoją ulubioną!
Tofu ma zdrowotne właściwości
Jeżeli uświadomisz sobie, jak tofu jest zdrowe, tym bardziej je polubisz. Produkt ten m.in. może zapobiegać rakowi piersi, a to dzięki zawartości fitoestrogenów. To jednak nie wszystko! Spożywanie tofu pomaga także zapobiegać rakowi prostaty. Korzystny wpływ soi na nasz organizm wykazują liczne badania. Masz problem z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem? Tu także przyda się spożywanie tofu. Kobiety borykające się z objawami menopauzy, które włączają tofu do swojej diety, prawdopodobnie również odczują ulgę. Jak widać, ten składnik w diecie jest nie tylko pyszny, ale może także pomóc w walce z groźnymi chorobami oraz dokuczliwymi dolegliwościami. Czego chcieć więcej?