Artykuł sponsorowany
Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania jedzenia. W ostatnich latach stało się ono niezwykle popularne ze względu na promowanie zdrowego stylu życia w mediach. Gotowanie na parze może pomóc Ci schudnąć, stworzyć zasobniejsze w składniki odżywcze i smaczniejsze potrawy, a także przyspieszyć sam proces przygotowywania posiłków.
Gotowanie na parze zasłynęło jako jeden z najbardziej podstawowych elementów wielu diet, w tym tych mających na celu redukcję masy ciała. Czy ten sposób przygotowywania jedzenia rzeczywiście jest lepszy i zdrowszy od innych? Zdecydowanie tak. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że podczas gotowania nie korzystasz z tłuszczów. Obróbka termiczna tych ostatnich prowadzi do utleniania się związków chemicznych zawartych w olejach, a te z kolei mogą sprzyjać cukrzycy, miażdżycy oraz rozwojowi nowotworów. Same w sobie tłuszcze nie są złe (a nawet są bardzo potrzebne!) ale niestety, smażenie czy pieczenie (czyli oddziaływanie wysoką temperaturą na tłuszcze) prowadzi do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Gotowanie na parze pozwala Ci uniknąć tego problemu. W dodatku, w przeciwieństwie do innych metod obróbki żywności, gotowanie na parze jest zupełnie bezpieczne dla witamin i dzięki temu nie ulegają one rozłożeniu, ale zostają w przygotowywanym przez Ciebie posiłku. Pod tym względem gotowanie na parze jest lepsze również od zwykłego gotowania w wodzie, ponieważ w tym drugim przypadku witaminy częściowo pozostają w wywarze (który najczęściej wylewany jest do zlewu).
Wiele osób boi się spróbowania zupełnie innego sposobu przygotowywania posiłków. Bardzo często wynika to z obawy, że nie będzie się miało potrzebnych sprzętów kuchennych i produktów, a ich zakup może okazać się bardzo drogi. Na szczęście, na stronie: https://sklep.mpm.pl/pl/ znajdziesz szeroką ofertę urządzeń kuchennych w atrakcyjnych cenach. Może jednak masz już wszystko, czego potrzebujesz, ale sam o tym nie wiesz! Do gotowania na parze przydadzą Ci się przede wszystkim parowar oraz garnek do gotowania na parze. Nie musisz jednak decydować się na oba naraz – parowar to zdecydowanie lepszy wybór dla osób, które gotują często, natomiast garnek do gotowania na parze w zupełności Ci wystarczy, jeżeli początkowo chcesz tylko poeksperymentować z nową dietą.
Czasami okoliczności zmuszają do podejmowania radykalnych decyzji – na przykład konieczność przejścia na dietę lekkostrawną czy informacja o złych wynikach badań. Jeżeli jesteś w takiej sytuacji i dla swojego zdrowia chcesz zdecydować się na inny rodzaj gotowania, postaw na parowar. Nie martw się też procesem nauki! Gotowanie na parze jest bardzo proste, a tym, o czym musisz pamiętać, jest przede wszystkim ilość czasu, jaką potrawy muszą spędzić w warunkach „na parze”, żeby osiągnąć idealny stan. Pamiętaj, że niczego nie tracisz – potrawy gotowane na parze są tak samo smaczne (a według niektórych nawet lepsze!) w porównaniu do tych gotowanych tradycyjnie, smażonych lub pieczonych. Poza parowarem lub garnkiem, zapatrz się także w durszlak (o ile nie masz go w domu) lub sitko. I to tyle!
Fot.: Republica/pixabay.com