Slow food

Domowa nalewka z propolisu – jak ją zrobić i dlaczego warto?

Propolis to nic innego jak mieszanina wydzielin pszczół lub os oraz substancji żywicznych. Nalewka wykonana przy użyciu kitu pszczelego wykazuje cały szereg dobroczynnych właściwości. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w jaki sposób ją przygotować!

Nalewka z kitu pszczelego jest lekarstwem na przeziębienia oraz infekcje. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, antywirusowe i przeciwzapalne. Świetnie się sprawdzi jako pomoc w gojeniu ran, oparzeń i owrzodzeń. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy i regeneruje organizm. 

Właściwości nalewki z propolisu

Propolis był stosowany w medycynie już przez starożytnych Persów i Greków do opatrywania i odkażania ran pooperacyjnych. Oprócz tego kitu pszczelego używa się w lutnictwie do naprawy pękniętych instrumentów, jako składnik preparatów do konserwacji karoserii samochodowej oraz jako składnik gum do życia.

Nalewka z propolisu wykazuje dużą skuteczność w walce z infekcjami wywołanymi przez bakterie gronkowca złocistego. Ponadto jej właściwości przeciwgrzybiczne wykorzystuje się w leczeniu ginekologicznym. Propolis w postaci nalewki działa przeciwzapalnie, antywirusowo oraz łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.

Kit pszczeli przyspiesza regenerację tkanek oraz pomaga w leczeniu owrzodzeń, żylaków, odleżyn, oparzeń, czyraków, stłuczeń oraz skaleczeń. Wykorzystywany jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy, wątroby oraz jelita grubego. Pomaga w regeneracji dziąseł i zapaleń jamy ustnej, paradontozie, leczeniu pleśniawek oraz nadżerek. 

Propolis jest medykamentem o właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu skutecznie opóźnia starzenie się komórek. Działa przeciwnowotworowo oraz zapobiega wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych. Przeciwdziała infekcjom wywołanym bakteriami E. coli.

Przepis na nalewkę z propolisu

Nalewka z kitu pszczelego nie sprawia trudności w przygotowaniu. Po wykonaniu mikstury należy szczelnie ją zamknąć i odstawić na około 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, by codziennie ją mieszać przez energiczne wstrząsanie.

Składniki:

  • 50 g propolisu,
  • 150 ml wody,
  • 350 ml spirytusu etylowego 96%.

Sposób przygotowania:

  1. Propolis należy dokładnie oczyścić i rozdrobnić.
  2. Szklaną butelkę wypełnij 50 g propolisu. Uzupełnij naczynie wodą i spirytusem.
  3. Butelkę odstaw w zacienione miejsca na 2–3 tygodnie. Ważne, by w pomieszczeniu panowała temperatura pokojowa. Pamiętaj, by przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć miksturą.
  4. Po upływie 2–3 tygodni nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do ciemnych butelek.

Dawkowanie nalewki

Od 15 do 30 kropel nalewki propolisowej należy dodawać do przegotowanej, letniej wody. Napój można również przyjmować bezpośrednio z łyżeczki i popijać wodą lub umieszczać krople na łyżeczce cukru. Nie należy podawać nalewki dzieciom, gdyż jednym ze składników jest spirytus etylowy.

Zdjęcie główne: Rasa Kasparaviciene/pexels.com

Swoją przygodę z pisaniem rozpoczęła w 2010 roku. Po kilku latach udało jej się wydać własny tomik poezji. Z wykształcenia muzyk, a obecnie studentka altówki na wydziale Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Wegetarianka i fanka ekologicznych rozwiązań. Z zawodu jest wizażystką, co przekłada się na jej pasję do urody i zdrowego stylu życia.
Paula Kowalczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *