Reklama

Probiotyki – czym są i kiedy należy je stosować?

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Z definicji WHO, probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Są to więc żywe mikroorganizmy, które do organizmu dostarczamy w postaci preparatów probiotycznych oraz z żywnością. Probiotyki, które wywierają korzystny wpływ na ludzki organizm to przede wszystkim bakterie z rodzaju  Lactobacillus i  Bifidobacterium oraz Saccharomyces. Jednak zanim dany szczep bakterii zostanie uznany za probiotyczny, musi przejść badania kliniczne, które potwierdzą przede wszystkim jego bezpieczeństwo oraz korzystne działanie na organizm.

Jaka jest rola probiotyków w organizmie?

Każdy człowiek posiada w jelitach, (ale również na skórze, w układzie oddechowym czy w pochwie) naturalną florę bakteryjną. Jest to bardzo złożony ekosystem, którego część stanowią właśnie bakterie probiotyczne. Do ich zadań należą:

  • usprawnienie procesów trawienie
  • ułatwienie wchłaniania witamin oraz makro i mikroelementów
  • wytwarzanie niektórych witamin z grupy B, witaminy K oraz kwasu foliowego
  • hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych 
  • łagodzenie objawy nietolerancji pokarmowych np. laktozy
  • zmniejszanie ryzyka biegunki w trackie i po antybiotykoterapii (antybiotyki niestety nie mają możliwość wybiórczego niszczenia organizmu patogennych, dlatego w wyniku ich stosowania ginie istotna część flory bakteryjnej, również tej korzystnie działającej) 
  • przyczynianie się do obniżenia poziomu cholesterolu
  • zwiększanie odporności na zakażenia 

O tym jak jeszcze wzmocnić odporność, szczególnie w nadchodzącym jesienno-zimowym okresie dowiesz się z artykułu: https://holterdodomu.pl/domowe-sposoby-na-odpornosc

W literaturze istnieją również doniesienia informujące, że niektóre szczepy mogą przynosić korzyści w leczeniu pewnych nowotworów (jelita grubego oraz pęcherza moczowego), astmy czy atopowego zapalenia skóry u dzieci. Pamiętajmy jednak, że są to sytuacje, w których produkty te stanowią dodatek a nie podstawę leczenia.

Kiedy stosować probiotyki?

Probiotyki najczęściej stosujemy w trakcie oraz po antybiotykoterapii w celu zapobiegania bądź leczenia biegunek. Nie jest to jednak jedyne wskazanie.

Probiotyki można zażywać w celu wspomagania leczenia lub jako profilaktyka:

  • biegunek podróżnych czy wywołanych zakażeniem rota wirusami
  • zaparć
  • grzybicy
  • nietolerancji lub alergii pokarmowych
  • stanów zapalnych błony śluzowej żołądka (wywołanych obecnością H.pylori) lub jelit
  • encefalopatii wątrobowej
  • próchnicy 
  • AZS
  • astmy 
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego 
  • zespołu jelita drażliwego.

Czy wiesz jakie pokarmy są naturalnym źródłem probiotyków?

Na rynku istnieje wiele preparatów probiotyków np. w postaci kapsułek, kropli (wygodne do stosowania u dzieci) czy zawiesin. Pamiętajmy jednak, że część z nich to leki, a część to suplementy diety. Dlatego zakup preparatu warto skonsultować z lekarzem lub z farmaceutą. 

Probiotyki możemy jednak dostarczać do organizmu również z żywnością. Ich cennym źródłem (jak i wielu innych pożądanych składników odżywczych), po które warto sięgać przez cały rok będą:

  • kefir
  • maślanka
  • jogurty naturalne
  • ogórki czy kapusta kiszona (oraz wszelkie inne kiszonki)
  • kombucha
  • kwas chlebowy
  • kwas buraczany
  • mleka/jogurty roślinne fermentowane z udziałem bakterii probiotycznych. 

Na rynku, obecne są również preparaty mleka modyfikowanego dla niemowląt, wzbogacone właśnie o bakterie probiotyczne. 

Probiotyk a prebiotyk?

Chociaż nazwa prebiotyk brzmi podobnie, jest zupełnie czym innym niż probiotyk. Mianowicie prebiotykami nazywa się substancje, które stanowią pożywkę dla probiotyków. To dzięki nim bakterie probiotyczne mogą się namnażać i spełniać swoją rolę. Istotny jest fakt, że substancje prebiotyczne nie ulegają trawieniu przez enzymy jelitowe. Zaliczymy tu:

  • inulinę
  • laktulozę
  • pektyny
  • fruktooligosacharydy.

Substancje te również mogą być składnikami pożywienia. Znajdziemy je m.in. w: ziemniakach, pomidorach, bananach, czosnku, cebuli czy szparagach

Dostępne są również synbiotyki. Są to preparaty łączące w sobie probiotyk oraz prebiotyk. Stosowanie takiego preparatu jest przede wszystkim wygodniejsze, gdyż pacjent zażywa 1 kapsułkę zamiast 2, mając gwarancję, że bakterie zawarte w probiotyku będą miały pożywkę umożliwiającą ich rozwój.

Jeśli temat Cie zainteresował koniecznie zajrzyj pod adres: https://holterdodomu.pl.  Znajdziesz tu wiele cennych informacji na temat dbania o serce i nie tylko.

Fot.: Nastya Dulhiier/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *